Automobili

Tipičan raspored modela automobila sa GLOW motorom


Šta znači vožnja "po putu"?
Na mnogim mestima napravljene su asfaltirane staze za trku modela automobila, i koriste se za održavanje uzbudljivih trka različitih klasa modela. Vozilo predviđeno za vožnju po putu ima slabe amortizere, i stoga je pogodno samo za vožnju po ravnim površinama.

Šta znači "terenska" vožnja?
Mnogi vozači modela automobila smatraju da je pravo uzbuđenje vožnja po raznim terenima, "cross country" i skakanje preko neravnina na putu. Za ovaj tip vožnje potrebna su posebno dizajnirana vozila koja se mogu nositi sa površinama gotovo svakog tipa i kvaliteta.

Šasija
Karakteristike svakog modela vozila zavise od oblika i kvaliteta dizajna njegove šasije. Na primer, kod većine modernih modela automobila pronalazimo razdvojene prednje i zadnje amortizere, i imaju udarne prigušivače koji omogućavaju stabilnost na putu.

Sistemi napajanja modela
Kod modela koje pokreće elektromotor, potrebna energija obezbeđuje se pomoću specijalnih baterija koje se brzo pune (NiMH ili LiPo). Kod modela koje pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem, energija se dobija u dvotaktnom motoru koji radi na benzin ili gorivo na bazi metanola.

Prenos snage, tipovi prenosa
Razdvojenost amortizera vrlo je zahtevna, i za nju je potrebno obezbediti kvalitetne komponente motora sa transmisijom. Moderniji modeli uglavnom imaju višestepene menjače i diferencijale koji omogućavaju balansiran prenos snage na točkove. Takođe, moramo napraviti razliku i između modela automobila sa pogonom na zadnje točkove, i sa pogonom na sva četiri točka.

Upravljanje modelima automobila
Za kontrolisanje vozila koje se kreće po zemlji dovoljan je RC sistem sa dva kanala. Kod modela sa elektromotorom moguća je kontrola pravca i brzine u oba smera. Kod modela sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem moguća je slična kontrola pravca, ali smanjenje brzine ne zavisi od diska kočnice, iako se za kontrolu ove dve funkcije često koristi ista komanda na odašiljaču.

Powered By OpenCart
RC Srbija © 2024